År 1922 fick Sverige äntligen en riktig hastighetstävling för bilar

Premiären hölls den 12 februari på Gärdet i Stockholm och arrangör var KAK.

Premiären blev en storslagen succé

Trots vinterklimat hade man lyckats ordna en 2.600 m lång bana med närapå sommaregenskaper.

En av de värsta kurvorna fanns där Fältöversten ligger idag.

Tidigare hastighetslopp hade körts på raka isbanor, med högst ett par bilar samtidigt på banan, och som därför inte var så roliga för publiken.

Nu var det istället fler tävlingsbilar som jagade varann varv efter varv.

Naturligtvis mera spännande både för publik och förare!

Kunglig närvaro på Gärdesloppet

Åskådare i stort antal kom denna soliga vintersöndag, trots att det samtidigt var bandylandskamp på Stadion och backhoppning vid Fiskartorpet.

Ingen mindre än Gustaf V och flera andra kungligheter tog tillfället att få vara med på Gärdet vid premiären, som enligt både deltagare och publik blev en succè, mycket tack vare olika myndigheters tillmötesgående.

29 bilar i sju olika klasser deltog, från de minsta européerna till de största amerikanarna. Mest rafflande var loppet i stora racerklassen. Där deltog förstås den snabbaste bilen, en bångstyrig Minerva som kördes av den på sin tid kände bildirektören Hans Osterman.

För att locka åskådare hade tävlingsbilarna körts i kortege genom Stockholm.

Mer om Prins Bertil Memorial

Precis så inleds Prins Bertil Memorial, dagens uppföljare till 20-talets tävlingar, och som redan andra året blev en av de största publikmagneterna i det stora utbudet av evenemang i Stockholm.

Dagens Gärdeslopp med Prins Bertil memorial är ett veteranbilsrally som årligen äger rum sedan 1994, återuppväckt av Staffan Kjellberg som utvecklade det till ett av Sveriges största årliga endagsevenemang. Efter kortegen samlades deltagarna vid Biskopsudden på Djurgården.

From 2017 sker samlingen efter kortegen vid Djurgårdsbrunn, där en mängd aktiviteter pågår hela dagen.

Här kan åskådarna uppleva många klassiska sportbilar och bruksfordon.

Andra publikknipare är ”Charmtävlingen” med deltagare i tidstrogna kläder, Veteranmopederna, Classiska racerbåtar, levande Vintage musik och om vädret så tillåter, den historiska överflygningen.

Vik hela söndagen för Prins Bertil Memorial, en unik uppvisning av motor och kulturhistoria i utsökt miljö!